salam
alhamdulillah arinih sudah msuk 12 ari kite sume menjalani ibadah puase.. selama 12 ari jugak la aten juga diberi tanggungjawab oleh mama aten untuk menguruskn segala persiapan untuk waktu berbuka & juga bersahur memandangkn mama sibok berkerja.. cuma cuti hujung minggu jela, aten dpt rht jap =)
untuk juadah berbuka puase arinih aten sempat menyiapkn ayam panggang memandangkn sume adek beradek dpt berkumpul arinih.. adek kembar pn dpt cuti dr phk asrama, kakak & abg ipar pn dpt cuti tok minggu neh.. so, skrg neh aten nk berkongsi cara2 untuk membuat ayam panggang
bahan-bahannye
peha ayam yg di tos.. make sure ayam tuh betol2 kering
rempah-ratus
halia, bawang putih & bawang merah ( ditumbuk )
cara-caranye:
lumur ayam td dgn minyak zaitun@butter,garam & lada hitam
msukkn bahan-bahan diatas
gaul rata & perap sekurang-kurangnye 3 jam
SELAMAT MENCUBA!!
gaul rata & perap sekurang-kurangnye 3 jam
p/s : minyak zaitun/butter dilumur sedikit untuk melembapkan ayam.. ia juga mengelakkan ayam tu menjadi kering & keras.. selain itu, gula perang juga bole diletakkan sedikit untuk penambah perisa & ia juga bole menjadikan ayam menjadi garing..
* bakar selama sejam & suhunye 120' *
SELAMAT MENCUBA!!
2 PEMINAT DRAMATIK:
banyaknya rempah ratus...
hehe, sje je nk byk2 coz jus yg kua dr aym tuh bole d'jdkn kuah =)
Post a Comment